Δ.Σ. – ραντεβού στο περιεχόμενο

Για να τοποθετηθεί κανείς πάνω στην αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του – μη υφιστάμενου εδώ και δεκαετίες – Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει καταρχάς και καταρχήν να μιλήσει για τον τρόπο λειτουργίας του και κατ επέκταση για τα όργανά του.

Για εμάς, το κατεξοχήν αποφασιστικό όργανο για τη σχολή μας δεν μπορεί να είναι άλλο από τη Γενική Συνέλευση. Οι Γενικές συνελεύσεις πρέπει να είναι ο χώρος στον οποίο ο φοιτητικός μας σύλλογος θα μπορεί να συζητάει, να διαβουλεύεται, να προτείνει, να οργανώνει την καθημερινότητά του, να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν, να έχει λόγο για κάθε τι και εν τέλει να αποφασίζει. Συνεπώς, οι Γενικές Συνελεύσεις της σχολής μας και μόνο αυτές μπορούν να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα ως η πλέον αμεσοδημοκρατική και συμμετοχική δομή.

Η μειωμένη συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, η απομαζικοποίησή τους, η γενικότερη απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών και η επιλογή του ατομικού δρόμου από τη μεγαλύτερη μερίδα των φοιτητών-τριων οφείλει να μας προβληματίσει. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ένα ΔΣ μπορεί να αλλάξει ριζικά αυτή τη κατάσταση. Παρόλα αυτά όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι λογικές και πρακτικές όπως η μετατροπή των Γ.Σ σε ‘δελτία των 8’, η συνεχόμενη καταγγελτική και λασπολογική ρητορεία τoυ Μ.Α.Σ., η ιδιοκτησιακή λογική του Φ.Σ από τις δυνάμεις των Ε.Α.Α.Κ (α λα καρτ επίκληση του καταστατικού, αποκλειστική διαχείριση της σφραγίδας και των καταλόγων του Φ.Σ.) είναι λογικές οι οποίες μόνο προωθητικά δεν λειτουργούν για τη μαζικοποίηση και την αναζωογόνηση των γενικών συνελεύσεων. Επομένως, χρειάζεται ο ίδιος ο Σύλλογος να προβληματιστεί και να δράσει σχετικά με το πώς θα μπορέσουν οι συλλογικές μας διαδικασίες να διαφυλάσσονται από αντιδημοκρατικά στοιχεία και να επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή όλων των φοιτητών και φοιτητριών. Για το πώς, τελικά, θα ξανακάνουμε το Σύλλογό μας το «όχημα» αυτό με το οποίο θα μπορούμε να παίρνουμε εμείς οι ίδιοι όλοι/ες μαζί τις αποφάσεις που μας αφορούν και με το οποίο θα αγωνιστούμε για να τις υλοποιήσουμε.

Στα πλαίσια των προβληματικών που έχουν δημιουργηθεί ένα θεσμικό όργανο, του οποίου η λειτουργία θα ελέγχεται από το σώμα του Φοιτητικού Συλλόγου, θα μπορούσε να επιτελέσει έναν καθαρά οργανωτικό και τυπικό ρόλο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα όποια πρακτικά προβλήματα ανακύπτουν. Για εμάς, ένα τέτοιο σώμα πρέπει να έχει εξαρχής σαφή χαρακτηριστικά. Καταρχάς, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να λάβει αποφάσεις έξω από τη Γενική Συνέλευση ενώ θα απολογείται σε αυτήν για την οποιαδήποτε ενέργειά του. Επιπλέον θα είναι μη προσωποπαγές και θα συνεδριάζει πάντα ανοικτά, σε ώρα και χώρο που θα έχουν εκ των προτέρων δημοσιοποιηθεί. Θα λύνει αμιγώς οργανωτικά και τυπικά ζητήματα, θα μπορεί να διαφυλάσσει την ομαλή διεξαγωγή μιας σειράς πρακτικών θεμάτων που αφορούν το σύλλογο όπως για παράδειγμα τον καθορισμό της θεματολογίας των Γενικών Συνελεύσεων, στον οποίο θα μπορεί να συμμετέχει με προτάσεις κάθε μέλος του φοιτητικού μας συλλόγου. Τέλος, το όργανο αυτό θα έχει την ευθύνη να δημοσιοποιεί τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, καθώς και τις ενέργειές του, μέσα από τον ιστότοπο της σχολής, όπως ακριβώς κάνουν και τα υπόλοιπα όργανα που λειτουργούν μέσα σε αυτήν.

Μακριά από λογικές ανάθεσης, και χωρίς να θέλουμε να πάρουμε αποφάσεις εξ ονόματος του φοιτητικού συλλόγου κρίνουμε πως η απόφαση για την ανασυγκρότηση ή όχι του Δ.Σ της σχολής μας, αλλά και η γενικότερη συζήτηση για τη δημοκρατικότερη και συμμετοχικότερη λειτουργία συνολικά του Φοιτ. Συλλόγου, «περνά» μέσα από την Γενική Συνέλευση. Μετά από χρόνια ανυπαρξίας αυτού του οργάνου, ο ίδιος ο Σύλλογος οφείλει να συζητήσει ανοικτά, να τοποθετηθεί και εν τέλει να πάρει θέση για την ανασυγκρότηση, τη μορφή και το περιεχόμενο αυτού του οργάνου.

Είναι προφανές πως ένα τέτοιο όργανο που απαντάει σε τεχνικά ζητήματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαδραματίσει άλλο πολιτικό ρόλο. Είναι επίσης προφανές πως δεν τρέφουμε αυταπάτες για τα όρια αυτού του οργάνου. Τα πραγματικά ζητήματα, λύνονται μαζικά, συμμετοχικά και δημοκρατικά, ενώ η ζωντάνια του συλλόγου και η πολιτική εμβάθυνση των διαδικασιών μας, επιβάλλει την διαρκή και ενεργή παρουσία μας στους κοινωνικούς αγώνες και την οργάνωση των αντιστάσεων από τα κάτω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s